Detta behövs för att få ett fungerande solvärmesystem
En vanlig villa behöver 3-4 st solfångare i 45 graders vinkel mot syd. Om man inte har rakt söderläge eller 45 graders taklutning kan man kompensera detta med en extra solfångare. Om man sätter in fler solfångare och ökar vinkeln till 60 grader så ökar utbytet under vår och höst och man får ändå tillräckligt med värme under sommaren. Bäst är om solfångarna placeras stående bredvid varandra eftersom de då får kortast rördragning. För övrigt spelar det ingen roll om de står eller ligger ner.
Pumpcentral
Den innehåller förutom cirkulationspump även exp.kärl, flödesmätare, påfyllnings och urtappningsnipplar, termometrar, manometer, säkerhets- avstängnings och backventil.
Reglercentral
Den kommunicerar med pumpen om när den ska stängas av och på. Det finns alltifrån enkla byggsatser till digitala som klarar varvtalstyrning av pump.
Rör och rörkopplingar
Vi rekommenderar färdigisolerat flexibelt rostfritt rör men vanliga koppar- eller galvade stålrör går också bra att använda.
Ackumulatortank
Acktanksvolymen beror på antal solfångare, värmeförbrukning och hur länge solvärmen skall kunna lagras. Till 4 st solfångare brukar 750 liter passa bra. Finns med och utan solslinga.
Om man har en acktank utan solslinga behöver man en extern plattvärmeväxlare för att överföra värmen från solkretsen till tanken samt en separat laddpump till acktankskretsen. Om man dessutom installerar en växelventil kan man ladda acktanken på rätt nivå i förhållande till temperaturen och på så sätt utnyttja solvärmen mer effektivt
Rådgivning
Vi hjälper dig gärna att konstruera din nya värmeanläggning så att solfångarna jobbar ihop med din befintliga värmeanläggning så effektivt som möjligt. Hör gärna av er ifall ni vill ha mera info om solfångarna, hjälp med t.ex. dimensionering, konstruktion, komponentval eller inköpstips av övriga komponenter eller hur man dockar solfångarna till befintligt värmesystem.
Jämför olika solfångare
Det finns flera sätt att jämföra solfångare på!
1. Av tradition så har vi i Sverige angett årsproduktion av energi per kvadratmeter och år (kWh/ m2*år) vid en viss medeltemperatur som jämförelse, Nackdelen är att det inte tar hänsyn till livslängen på solfångaren eller priset. Fördelen är att den ger ett hyffsat bra mått på hur mycket energi man får.
2. Solar Keymark-märkta solfångare belyses med en viss effekt och sedan mäts hur mycket värme som kommer ut vid olika medeltemperaturer. Också här ges ingen jämförelse till livslängden eller priset och det är svårare att få en uppfattning hur mycket energi solfångaren ger per år.
Våra solfångare ger 1000 kWh/solfångare och år vid 50 graders medeltemperatur. Vi föreslår att man räknar med 20 års livslängd även om solfångarna håller mycket länge än så. Då får man ett pris på 4900 kr / 1000 kWh per år / 20 år = 0,25 kr/kWh som är ett bättre mått att jämföra
Montering och igångkörning
Vi brukar föreslå att man monterar och installerar komponenterna själv med hjälp av vårt detaljerade systemschema och montageinstruktion. Vid behov kan man kontakta en lokal rörmokare för hjälp. Är ni osäkra på hur arbetet går till så hjälper vi såklart till över telefon utan att det kostar extra. Det kan t.ex. vara alltifrån hur man kopplar solfångarna till tips på återförsäljare av rördelar för dem som vill köpa själv.
Lönsamhetskalkyl
Förutom det självklara att alla som installerar Finspångs solvärmes svensktillverkade solfångare bidrar till ett bättre klimat och mindre miljöpåverkan så finns det även pengar spara. Ladda gärna ned vår lönsamhetsberäkning i excellformat och jämför med dina befintliga kostnader hur mycket just du skulle spara.
Läs mer
I den utmärkta och nya ”Handbok för kombinerade sol och biovärmesystem” kan man läsa om det mesta och lite till som är bra att veta om solfångare och dess tillbehör. Den går att ladda ner från www.nenet.se